"Aile kutsaldır, kolay yıkılmaz!"

"Tarih boyunca Batılıların tekrar ettikleri cümle hep aynı olmuştur:
-Müslümanlarda aile kutsaldır, kolay yıkılmaz!
Şüphesiz ki bu tespit geçmişte gerçeğin ta kendisiydi. Aileye İslam kültürüyle bakıldığı devrelerde aile yapısını sarsmak, aile bireylerinin karşılıklı saygı, sevgisini zayıflatmak mümkün değildi.
Çünkü Müslüman aile hayatını yaşadığı yuvasını, dünyasından başka ahiretini de kazanacağı bir kutsal mekan olarak biliyordu.. Cennet de, cehennem de orada kazanılırdı onun kültüründe.
Nitekim aile içindeki fedakârlıkların ahireti kazandıran değeri şöyle ifade edilmekteydi...
-Mahşerde kulun terazisine konacak en ağır sevap, ailesi için çektiği zahmet ve yaptığı harcamanın sevabı olacaktır!..
Heytemi'nin Zevacir'indeki bu hadise göre, beyin aile efradı için yaptığı harcama ve çektiği zahmetler, hanımın ev içindeki emek ve gayretleri.. sevabı en çok olan amellerinden biri olarak çıkacak karşılarına...
Bu sebeple, hanımın evini temizlemesi, çamaşırlarını yıkaması, beyinin hizmetlerini görüp yemeğini hazırlaması, çoluk çocuğuna bakıp yetiştirmesi... gibi aile içi hizmetlerinin hepsi de İslam kültüründe basit ve karşılıksız bir dünyevi hizmetçilik sayılmamakta, sevabı ağır amellerinden biri olarak ahirette yanında yer alacağına işaret edilmektedir.
Tergıp ve Terhip gibi değerli hadis kitaplarında tekrar edilen şu hadiste aileye İslam kültürüyle bakan hanımları sevindiren ölçüler vermektedir:
-Kadın beş vakit namazını kılar, orucunu tutar, kendini haramlardan korur da, beyini de kendinden memnun ederse o hanıma ahirette denir ki:
- Ey yuvanın huzurunu sağlayan sabırlı hanım, buyur cennetin hangi kapısından girmek istersen oradan gir, cennetin tüm kapıları sana açıktır!
Demek ki, evde sabır gösterip aileyi ayakta tutan dindar hanıma, "Cennetin hangi kapısından istersen gir" teklifi layık görülmektedir..
Heytemi'nin Zevacir'indeki bu hadisin manasını teyit makamında şu olay da kaydedilmektedir..
Bir hanımefendi Efendimiz (sas) Hazretleri'ne gelerek bazı sorular sormuştu. Efendimiz ona 'Beyinle nasılsın?' diye sordu. O da:
- Elimden geldiği kadarıyla hizmetinde kusur etmemeye çalışıyorum! cevabını verdi.
Bunun üzerine Efendimiz (sas) Hazretleri kadına şu hatırlatmada bulundu:
- Dikkat et! Beyin senin hem cennetin hem de cehennemindir!..
Yani cenneti de cehennemi de ona karşı takındığın tavrınla kazanabilirsin!..
Elbette bu hüküm sadece hanımlar için değildir. Beyler için de geçerli olan adil bir hükümdür. Ailenin reisi olan beyin cenneti de cehennemi de evde ailesine karşı takındığı adaletli, yahut da adaletsiz tavrıyla ilgilidir. Bundan dolayı aile reislerini ikaz eden Efendimiz (sas) şöyle hatırlatmada bulunmuştur:
-Dikkat edin, benim yanımda sizin hayırlınız, ailesi için de hayırlı olandır!..
Demek ki ailesine hayırlı davranmayan kimseyi Efendimiz (sas) de ümmetinin hayırlısı olarak görmemektedir.
Bütün bunlardan anlaşılan şudur:
-Müslüman erkek ve kadın cennetini de cehennemini de kutsal aile ocağında kazanırlar. Aileye İslam kültürüyle bakan bireyler, saygıyı ve sabrı tercih eder, yuvayı yıkılmaz hale getirir, kazanırlar; bu kültürden mahrum olarak bakanlar ise saygısızlık ve sabırsızlığı tercih ederler, yuvanın huzurunu yok edip pişman olacakları sona doğru hızlanırlar..."


1 yorum

ya bitmişsek

2 yıl önce evlendim.eşim evliliğimin 5. gününde şidde uyguladı,üstelik yalnızca ;yorgunum bu gün gitmessek olmaz mı?,dediğim için.onun algıladığı 'sen beni ailemden koparmak istiyorsun o yüzden gitmek istemiyorsun' demişti.oysa bi önceki ve bi önceki gün daha gece 12 ye kadar ordaydık.bense artık sadece yorgun değil aynı zamanda şoktaydım.benim eşim nasıl olurda benim öyle bi niyette olacağımı düşünürdü!daha bi önceki gün onu zorla sizinkilere gidelim diye ikna edip götüren bendim oysa.attığı tokat,boğazıma sarılması o anları düşünmek bile kabus benim için.yorgun olamazdım demekki.
gittim.arada 1 gün gitmesem pardon gidemesem adım gitmiyora çıktı.yolda yanlışlıkla yüz ifadem olaki bişi düşünsem işle ilgili,aileme giderken neden surat asıyorsun? dedi.çözüm onlara giderken yolda sürekli gül,bu kendime verdiğim akıldı.yanlış düşünmesin diye.güldüm yolda.boş boş.... eşimde bende maddi açıdan sıkıntımız yok.ikimizde kazanıyoruz.ama birikim yapan nedense sadece ben oldum .ev aldık. ama küçük bir kısmını krediyle borçlanmak durumunda kaldık.çünkü kayın babam tapuyu kendi üstüme yapacağımı duyunca,kaynanam sinir krizi geçirdi ve borç vermekten vazgeçti.ama benim eşim karşılıksız kayınımın ev peşinatını ödedi.onun babası ve annesi borç bile vermedi mecbur faize bulaştım artık geri dönemzdim söz verilmişti kapora keilmişti.eşim beni suçladı senin yüzünden dedi.altınlarımı bozmuştum ve zar zor biraz para briktirmiştim.geriye kalan kredi borcunuda ben ödeyecektim.ama eşim için önemli olan bu değildi.islamiyetle alakası olan hiçbir erkek ,zannetmiyorum ki karısının kazancını zorla üstüne yapmasını istesin.şimdilerde ise buzdolabı neden boş diye üstüme üstüme geliyo ...kendi kazanmıyomu kazanıyo tabiki benden çok fazla.ama ben tek kuruş faydasını görmedim.şimdi şükür ediyorum ona muhtaç olmadığım için.ve boşanmak istiyorum. aile ne demek ben anlayamadım.ona hizmet ettim,annesine ailesine hizmet ettim yaranamadım.hafta içi çalıştım hafta sonu evimde temizlik yaptım.o kadar anlayışlıydı ki(!)her imkanım olduğu halde evime temizlikçi kadının gelmesine bile izin vermedi.ben hep yoruldum ama yine yaranamadım.temizliğimi yemeğimi herşeyi yaptım.ama yapamadığım bir gün de diğer yaptıklarımın hepsini görmezden gelirdi.vs vs anlatılacak o kadar çok şey varki .boşanıcam.benim iki dünyam zehir oldu aile olmasını bilmeyen bir eş yüzünden.aile demek karısını herkese hizmetçi eden biriyle yaşamaksa,hergün ailesine gidip annesinin tafralarını çekmekse,bütün sorumluluğu karısına yükleyen birine tahammül etmekse,ağlayan bir bebeği zorla annesinin kucağından ayıran birine katlanmaksa .... anlayış ,sevgi, saygı sadece kocaya ise ve bunları yaparken cehennemde yanacaksın kocanın hakkı yüzünden diyen birine katlanmak ...hangi hakkı acaba?şimdi sormak istiyorum eşimin gerçekten benim üzerimde hakkı varmıdır?ne yapmalıyım?aile olamadık ama yinede sorayım bu aile yıkılmalı mı?

12.08.2009 - bican

Konular