Ya Erkekler?

Ya Erkekler?









Kadının kimliği, Kadının Şahsiyeti, Kadının Vazifeleri, Kadının Konumu, İslâm ve Kadın, Demokraside Kadın, Kadın ve Aile, Toplumda Kadının Yeni, Kadın Hakları…











Gidebildiğiniz kadar geriye doğru gidin. Konunun hep kadın olduğunu göreceksiniz. Günün hatta asırların konusu olmuş kadın…










Bir türlü yerine oturtulamayan kadının hakları, kimliği, şahsiyeti hâlâ askıdan inmedi.







Neler oluyor böyle?..
Kadın, zor mu eğitiliyor?
Kadın, şahsiyetli olamıyor mu?
Kadın, kimliğini aramıyor mu?
Kadın, kendisiyle ilgilenmiyor mu?
Bunların hiçbiri değil.












Hem doğru oturalım, hem de doğruyu konuşalım.






Hayır! Konuşmayalım, pratiğe dökelim. Etrafımızda araştırmalar yapalım.











Meselâ, soralım.












Erkeğin Kimliği, Erkeğin Şahsiyeti, Erkeğin Vazifeleri, Erkeğin Konumu, İslâm ve Erkek, Demokraside Erkek, Erkek ve Aile, Toplumda Erkeğin Yeri, Erkek Hakları… gibi başlıklar okuyor muyuz?










Bu başlıklarda kitap ismi duyduk mu? Duymadık. Neden?









Nedeni şu: Biz, bir yanlışı katlayarak yürüyoruz, yürüdükçe yanlışın katları da artıyor.











Farkında olmadığımız önemli bir saha var. Örfün Sahası…











Türkiye’de ve dünyada örfün etkisi, ilmin etkisinden önde gidiyor. Dolayısıyla yaşadığımız dünyanın ne âlemde olduğunu pek göremiyoruz. Bu yüzden erkeği kurtulmuş, problemlerinden arınmış, şahsiyeti yerine oturmuş sanıyoruz.











Bunları söylerken birilerinin bu bakış açımda, hiç sevmediğim bir “izm”in rolü olduğunu sanmalarından da endişe ediyorum, ama yine de bu yanlışı söylemeye kararlıyım. Zira gerçekleri “Birileri şöyle diyecek”… diye söylemedikçe, bu defa problemler farklı katmanlarda karşımıza çıkıyor.











Olaylara gerçekçi gözle bakalım.












Sizce bir toplumda “Erkeğin şahsiyeti oluşmuş ama kadının şahsiyeti oluşmamış” gibi bir durum sözkonusu olabilir mi?













Toplumun şahsiyeti bozuksa, kadın-erkek beraber bozulmuştur… Düzgünse, kadın-erkek beraber olgunlaşmışdır.













Kadınlarda iki mide vardır. Biri özel mide, diğeri toplumsal midedir. Ve toplumsal mideleri erkeklerden daha büyüktür.










Allah, bu ölçünün aynısını insanın beynine vermiş. İnsan beyni hem özel hem toplumsal olaylar için vardır. Ve insan, kendinden çok, toplumsal olaylara zaman ayırır. Ayırmazsa çöker…












Toplumsal beynimizi çalıştırırsak bir şeyi hemen fark ederiz. Bugün, yanlış üzerinde bina edilmiş bazı geleneklerin neticesinde erkeğin, şahsiyeti tam oturmuş, kimliğini kazanmış kadından hoşlanmadığını görürüz. Bunu kimse inkâr edemez.











Erkeklerin, eşlerinde aradıkları vasıflara bakınız. En başta gelenleri şunlardır (Şuurlu erkeleri tenzih ediyorum):











1) Karım sessiz olacak
2) Her şeye boğun eğecek
3) İzinsiz ana-babasına bile gitmeyecek
4) Karnını doyurdum mu, bir de hırkasını verdim mi başka bir şey istemeyecek.
5) İzinsiz evden dışarı çıkmayacak
6) Anama-babama çok çok saygılı olacak ama ben onun anne-babasına saygı göstermezsem bile ben erkeğim, bana hesap sormayacak.









Daha neler, neler…











Şahsiyetli, kimliği yerine oturmuş olan kadın bu şartları kabul eder mi?










Ne demekmiş o “Sessiz olacak” demek.
Kölelerin bile sesi çıkıyor.












Her şeye boyun eğecek ne demek? Şahsiyetli bir müslüman kadın ya da erkek her şeye boyun eğer mi? Şahsiyetli insan bireydir ve bireyin kendine has prensipleri vardır. Kadın, bu prensipler dahilinde eşinin sözlerini dinler… Dinlemelidir de… Eşler birbirlerini dinlemezlerse, o yuvadan hayır gelmez. Ancak, bu dinlemenin bir sınırı vardır. Sınırsız olarak, kayıtsız şartsız dinlenecek olan yalnızca Allah’tır. Ve kimliği oluşmuş bir kadın bunu bilir… Kaç erkek, sorgulayan ve birey olma şahsiyetiyle hareket eden kadından hoşlanır? Önce bu konu gündeme gelmeli ve sorulmalı. Erkekler, hakkını savunan kadınlardan hoşlanıyor mu?













Hakkını arayan kadın başkasının karısıysa “Helâl olsun bacıma” diyor ama kendi karısına sıra geldiğinde kadın, ondan izinsiz sokağa çıkamıyor. Kadına bu güvensizlik varken bu güvensizliği sineye çeken kadının olduğu yerde birey ölür, dolayısıyla kimlik yırtılır.












O halde sosyal bir yarayla karşı karşıyayız.















Kadın-erkek ayrımı yapmadan, kimlik problemi toplumun her katmanında var demektir. Kimliği oluşmuş bir erkek, yasakçı olmaz. O yalnızca haramları yasaklar… Bu da her müslümanın vazifesidir.












Hep beraber bu problemi çözmeye çalışmalıyız. Erkek efendi, kadın köle değildir.












Kadın, boğaz tokluğuna evlenen mahlûk hiç değildir. Ölçüyü tam olarak bilmek zorundayız. Aksi halde öz çocuğuna süt emzirmemeyi kadın haklarından sanan zavallı kadınlarla, kadının başında diktatörlük kuran ve bunu erkeklik zanneden zavallı erkekler toplumdan hiç eksik olmayacaktır.












Dengeyi kurmak ilimle, ilimde emekle elde edilir. İlme zaman ayırır ve ihlâsla ibadetlerimizi yerine getirirsek… Yönlendirmek için duygularımıza da dikkat edersek, bu problemleri aşarız… Aksi halde, onun bunun etkisinde kalan, kompleksli insanlar olarak yaşarız.











Bana öyle geliyor ki, kadın-erkek ayrımı yapmadan, her şey sıfırdan başlamak gerekiyor.













“Kadına soracaksın, ne söylerse tersini yapacaksın” telkinleri veren ve İslâm âleminde çok büyük ilgi de gören eserleri tanımakla işe başlasak, hurafeleri âlemimizden temizleme gayretiyle ilk adımı atsak, işte o zaman herkes kendi konumunu bilmekle kalmayacak, karşısındakinin şahsiyetini düşünecek.










Ha!.. Kadının kimliği mi demiştiniz?









Erkeğin kimliği ne âlemdeyse, bana göre kadının kimliği de o âlemdedir vesselam.

EMİNE ŞENLİKOĞLU


4 yorum

farkımız olsun ama ayrıcalıgımız olmasın

slm..
genc beyınler,sizlere sesleniorum.haklısınız bakın toplumumuzda kadınlar ezilmekte inkar edemem.yanlıs anlamayın bakın ben de bi bayanım ama bazen bu gibi durumları bayanlar olarak cok hırcınlasarak ele aldıgımızı dusunuyorum.istatistiklere bakalım dayak yiyen bayan sayısı malesef insanı dehsete dusurucu.o erkeklere veyahut sefkat abidesi gibi gorunerek içten içe bayanların toplumda yer edinmesine kesinlikle karsı olan erkeklere tepkimizi bu sekilde ifade edemeyiz.etsek de bir yere varamayız.bu arada bayanın toplumda yer edinmesinden kasıt ona onem verilmesi ve fıtratına uygun dusecegi gibi hassas davranılmasıdır.ben de su konuya kesinlikle katılıyorum.bakınız evli olanlar daha iyi bilirler tabii ama bu konuda yorum yapmak için illaki evli olmak gerekmez bence evli çiftler bayan olsun bay olsun birbirlerinden izin almalılar.izin denildiginde ters gelio sanırım ama bunu haber verme gibi de dusunebiliriz.erkekler cok kısıtlayıcı ve anlayıssız olmadıgı ve bayanlar da inat etmedigi surece bence cok basıt bi mevzudur tartısmak bile abes olabilir inanın bu izin konusu... :) sonra ben dusunuyorum ki her sey islamiyeti yasamakla baslıyor ve bitiyor..bakınız hakiki bir mumın esine olan sevgi ve merhametini diniyle birleştirince nasıl tatlı olur o evlilik.şoyle ki o mumın efendimiz(sav)i ornek alırsa esine ev işinde de yardım eder,kendi sokugunu de kendi diker,onun haklarını ve hassaslıgını hep gozetir vs...ve bi hanım da esine aynı sekilde sorumluluklarını onu yıpratmadan yerine getirirse karsılıklı anlayıs içinde herkes mutlu olur..ki bence olumsuz dusunmeyelim islamı hakkını vererek yasamaya gayret eden mumın ve mumıneler gun gectıkce artmakta..bu sorunları boylece halledebilecegimizi dusunuyorum.hep beraber..birbirimize cephe almak yerine yapıcı olmayı deneyelim..bi de ben bu sorunun soyle bir cıkıs noktası oldugu kanaatindeyim.eskiden erkekler çalısırdı bayanlar evle mesgul olurdu.neden?cunku o zamanlarda simdiki gibi bayanların calısabilecegi zemin olusmamıstı.ornekle somutlastırayım:simdi bayan mimar oluyor oturup ciziyor projesini.onceden bina insaa edilirmiş bayan narin oldugu için de tas tasıyacak hali olmadıgından onları dusunen sefkatli erkeklerimiz bu işleri onlara yaptırmamıslardır.bence bunun da olumlu bi tarafını yakalamaya gayret gosterelim.bu gunumuzde tabir edildigi gibi polyannacılık veya saf,boyun egen kadın olmak degildir.bakın bayanlar ben de dayanamam hiç bir hakaret ve haksızlıga.hiç bi bayan kaldıramaz bunu.ama soylemeye calıstıgım bu iş bas kaldırarak degil yine mantık ve yumusaklıkla halledilir...
tum bunlar kişisel goruslerim olmakta ve aksi dusuncelere de saygı duymaktayım..saygı duyalım ki birbirimizi anlayabilelim..
bd))

22.07.2008 - seaword

Bu yaziyi cok begendim!

Bu yaziyi cok begendim.Emine Senlikoglundan yaptiginiz bu alinti icin tesekkurler natural kardesim.eminim erkeklerin kanina dokunmustur.kimse inkar etmesin bizim toplumda erkeklerin ustunlugu herzaman olageldi.onlar haksiz bile olsalar herzaman hakli cikacak bir sey bulurlar.maco tavirlarini asla birakmazlar.erkekliklerinin sanindandir herkese hukmetmek.aksini iddia eden varsa bu toplumu tanimamistir bence.

1.)Sadece kadinlar degil erkekler de cok konusuyor.ustelik onlar bir konusmaya baslayinca susturana askolsun.gidin bir kahvehanelere bakin.1 saat oturun oralarda sadece dedikodu yapiliyor.birde kadinlara derler dedikoducu diye.

2.)kadin herseye boyun egmeli erkege gore.aciklayayim;aldatilacak, ezilecek,esi tarafindan asagilanacak,onemsenmeyecek,hakarete ugrayacak,kisiliginden vazgecmesi istenecek,baski gorecek,dayak yiyecek,hakki gozetilmeyecek...vs...vs...erkege boyun egecek sesini cikarmayacak.evliligini surdurmek icin caba harcayacak.o caba sadece kadindan beklenecek nedense?hakkini arayamayacak.arasada zaten hakkini alamayacak.

3.)vicdaniniz yoksa anne babasinin evine de gondermeyin ozaman esinizi.sanki erkekler nereye giderse gitsin esine soyluyor mu?hadi izin almasin ama esine bile soylemiyor cogu kez nerden gelip nereye gittigini.

4.)abartilmamis bence.baska ne mi ister kadin;saygi,sevgi,ilgi,alaka,merhamet,anlayis...daha sayayimmi?erkeklere bir isteginizi soylediginizde yorumlari aynen soyle;ne istiyorsun daha !yedigin onunde yemedigin ardinda,seni ac mi birakiyorum,acik mi birakiyorum,haline sukret,benim gibi kocayi bulmussun bunuyorsun vs..devamini saymama gerek yok sanirim.

5.)ozaman erkeklerde cikmasin disari.oh ne ala memleket!erkek istedigi yerde gezsin esine hesap vermesin.esi bir disari markete ciksa izinsiz cikmasin densin.malesef erkeklerin cogu isten gelip aksamlari evde kuzu kuzu oturmuyor.benim sozum onlara..evlilikte hersey karsilikli.

6.)malesef esinin ane-babasina kufreden cok insan var.4 atanin hakki birdir.kendi anne-babasina son derece saygili olunmasini isteyen bir erkek esinin anne ve babasina da kendisi saygi duymak zorundadir.erkegin anne-babasi kendisi icin nasil degerliyse sonucta kadinin anne-babasi da kadin icin degerli.bunun bilincinde olmak lazim..
cok sey yazmak isterdim ama bazen kelimelerin bittigi yerler vardir ya iste oyle.insallah toplumumuzdaki erkekler kadinlarin hakkini koruyup savunma konusunda aktif olurlar.pasif davranmaktan vazgecerler umarim.gerceklesmesi cok cok cok zor ama yinede umudumuzu kaybetmeyelim dua edelim.selam ve dua ile...

20.07.2008 - gurbetkizi

Karsilikli saygi ve sevgi

1) Karım sessiz olacak
2) Her şeye boğun eğecek
3) İzinsiz ana-babasına bile gitmeyecek
4) Karnını doyurdum mu, bir de hırkasını verdim mi başka bir şey istemeyecek.
5) İzinsiz evden dışarı çıkmayacak
6) Anama-babama çok çok saygılı olacak ama ben onun anne-babasına saygı göstermezsem bile ben erkeğim, bana hesap sormayacak.

Daha neler, neler…


Yukaridaki EMINE SENLIKOGLU adli kisiye ait yazida ,bu koyu renkte olan maddeler erkeklerde elestiriliyor.
Kendimce bu iddialara cevap vereyim, cünkü bazi iddialar mantigima hic uymuyor sanki kafadan atilmis iddialar gibi...

1.)Kadinlar cokmu konusuyor?Konusulacak birsey varsa konusulur ama yoksa konusulmaz. Bu iddia`yi anlamadim.
2.)Herseyden kasit ne? Bu iddia`yi da anlamadim.
3.)Evet, izinsiz anasina babasina gitmeyecek!!!Izin almak cok zor birseymi?
4.)Yine ilginc bir iddia. Baska ne isteyebilirki? Yani ammada abartilmis...
5.)Evet izinsiz evden cikmayacak.Sayet bunu yapacak olan bayan varsa, bende aksamlari yemekten sonra disari ciktigimda bana hicbir sual sorma hakki yok; ben bütün gün calisip eve geldigimde kuzu kuzu oturacaksam, esimde benim bu kuralima riayet edecek.
6.)Eger bunu yapan varsa;benim gözümde kalitesiz insandir , onun anasida,babasida bizim anamiz,babamizdir.


Saygilar...

Ey kalbleri evirip çeviren Allah’ım, Kalbimi hidayet üzere, Senin sevginle, Sana itaatle sabit kıl.

27.02.2007 - Conan

Re: Karsilikli saygi ve sevgi

yazı mükemmel ama bunu anlayabilecek erkek göremiyorum biz onlara göre kndi açımızdan bAKTIGIMIZ İÇİN HAKLIYIZ ASLINDA DEGİLİZ AİLE KONUSUNA GELİNCE BAYANIN AİLESİ KİM Kİ ERKEK AiLESİ DEGERLİ OLAN SAYGI GÖRMEYE LAYIK SENN AİLENLE Bİ RKEK NE KONUŞSBİLİR YORULDUM BEN KİMLİK KİŞİLİK KALMIO BAZEN KAFA BU TAŞIMIO BİYERDEN SONRA AHİRETTE ALINACAKLAR OLSUN ORANIN TERAZİSİ ŞAŞMAZ....

07.03.2013 - Zehirliok Ziyaretçisi

Konular