Fitre-zekat parasıyla meyhane

Hem laiklik, hem de halkın dinî duyguları işte böyle istismar ediliyor. THK, hem de laikliğe aykırı olduğu halde fitre, zekat ve kurban derisi topluyor... Bu paralarla da "bar" açıp, içki satıyor!..

Bütçesi, topladığı fitre, zekat ve vatandaşın kurban derisinden elde ettiği gelirlerden oluşan Türk Hava Kurumu’nun, Selçuk-Efes Eğitim Merkezi’nde içkili lokal işlettiği belirlendi. THK’nın tanıtım broşürlerinde; fotoğraflarda rakı, şarap, votka, bira satışı yapıldığı gözlenen lokalden, “2006 yılında açılan kafeterya bar” olarak bahsediliyor.

Hayır kurumu olan ve bütçesi topladığı fitre, zekat ve vatandaşın kurban derisinden elde ettiği gelirlerden oluşan Türk Hava Kurumu’nun Selçuk Efes Eğitim Merkezi’nde içkili lokal işlettiği belirlendi. THK’nın tanıtım broşürlerinde; fotoğraflarda rakı, şarap, votka, bira satışı yapıldığı gözlenen lokalden, “2006 yılında açılan kafeterya bar” olarak bahsediliyor. Dernekler Yönetmeliği’ne göre, THK’nın lokalinde içki bulundurması yasak.

Hayır kurumu olan THK’nın tüzüğünde, Kurum’un Dernekler Kanunu’na tabi olduğu belirtiliyor. THK’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre de, Selçuk Efes Eğitim Merkezi’nde, sportif faaliyetlerde bulunuluyor. Dernekler Kanunu’na göre, derneklerin lokal açabilmeleri ve lokallerinde içki bulundurabilmeleri için mülki idari amirin izni gerekiyor. Lokallerin açılması, işletilmesi ve kapatılmasına ilişkin esas ve usulleri düzenleyen Dernekler Yönetmeliği’yle ise, sportif faaliyetlerde bulunan derneklere bu iznin verilemeyeceği kaydediliyor. Yönetmeliğe göre, THK’nın lokalinde içki bulundurması yasak.

THK, SPORTİF ALANDA FAALİYET GÖSTERİYOR

Türk Hava Kurumu Tüzüğü’nün 3. maddesinin d bendinde, “Kurumun 2908 sayılı Dernekler Kanunu’na tabi özel hukuk tüzel kişi” olduğu belirtiliyor. Tüzükte, Türk Hava Kurumu’nun “ilmi, teknik, turistik ve sportif alanda faaliyet gösterdiği” belirtiliyor. Tüzüğün 4. maddesinde de, THK’nın yetki ve sorumlulukları şöyle ifade ediliyor: “ı) Havacılığın bütün dallarında eğitim vermek, bu maksatla kurslar açmak, hava spor ve eğitim tesisleri kurmak ve işletmek, hak edenlere FAI ve THK'na ait lisans, diploma ve brövelerini vermek, kurslardan yabancıların da yararlanmasını sağlamak…”
Tüzüğün 4. maddesinin j bendinde de, Türk Hava Kurumu’nun, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürüttüğü kaydediliyor.

KULÜPLERLE ÇALIŞIYOR

Tüzüğün 20. maddesinde, THK Genel Yönetim Kurulu’nun görevi ifade edilirken de, “s) Amacı amatör sportif havacılık olan derneklerin ilgili yönetmeliğine göre Kurum merkezince tutulan kütüğe kulüp adı ile geçirilmesine, bunların desteklenmesine, kanunlara, Kurumun tüzük ve yönetmeliklerine aykırı hareket edenlerin de desteklenmesinin iptal edilmesine karar verir” deniliyor.

DERNEKLER KANUNU: MÜLKİ İDARENİN İZNİ GEREKİR

5253 sayılı Dernekler Kanunu’na göre ise, derneklerin lokallerinde alkollü içki bulundurabilmesi için mülki idari amirin izni gerekiyor. Kanunun 26. maddesi şöyle: “Derneklerin, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, eğitim ve öğretim faaliyetleri için yurt, pansiyon; üyeleri için lokal açmaları ve lokallerinde alkollü içki kullanılması ile bu tesislerin işletilmesi mülkî idare amirinden izin almalarına bağlıdır. Bu tesislerin açılması, işletilmesi ve kapatılmasına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir.”

YÖNETMELİK: SPORTİF FAALİYET ALANLARI HARİÇ

31 Mart 2005 tarih ve 25772 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Dernekler Yönetmeliği’nin 61. maddesi ise, sportif faaliyette bulunan dernek ve kulüplere, lokallerinde alkollü içki kullanılmasına izin vermiyor. Madde şöyle: “Dernek lokallerinde alkollü içki kullanılması mülki idare amirinin iznine bağlıdır. Ancak, alkollü içki izni verilebilmesi için dernek lokalinin içkili yer bölgesi içinde bulunması ve içki satış belgesi alınması zorunludur. Gençlik, spor veya gençlik ve spor kulüplerinin sosyal amaçlı tesisleri ile lokallerinde alkollü içki kullanılmasına izin verilmez.”

THK: MERKEZDE, PİLOT, PARAŞÜT EĞİTİMİ YAPILIYOR

THK’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre de, Selçuk Efes Eğitim Merkezi, sportif faaliyetlerde bulunuyor. 1992’de inşa edilen ve 1993 yılında 49 yıllığına THK’ya kiralanan Selçuk-Efes Havaalanı, Selçuk-Efes Eğitim Merkezi olarak adlandırılmış. THK burayı 13 yıldır Eğitim Merkezi olarak kullanıyor. THK’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, merkez yıl boyunca açık. Merkezde her mevsim, pilot, paraşüt ve mikrolayt eğitimleri yapılıyor. Merkezde ayrıca, orman yangınlarını söndürme ve tarımsal ilaçlama faaliyetleri yürütülüyor.

YETKİLİLER: HEPSİ VAR

THK Genel Merkez santral görevlileri, yetkililerle ancak Pazartesi iletişim kurabileceğimizi belirtirken, Selçuk Efes Eğitim Merkezi yetkilileri, Merkez’de lokal bulunduğu ve burada içki satışı yapıldığını doğrulayarak “Lokalin açılıp-kapanması sezonluk. Paraşütçüler gittiği için kapalı şu an. Ama 15 Mart’tan itibaren yeniden açılacak. Her türlü içecek var. Bira, rakı, votka, şarap.. Hepsi var” dediler.

THK’nın Merkez Yönetim Kurulu 8 kişiden oluşuyor ve 4’ü asker. Başkanlığı’nı Emekli Hv. Plt. Tümg. Yusuf Güngör’ün yürüttüğü THK Merkez Yönetim Kurulu’nda, Emekli Hv. Hak. Tuğg. Dr. Önder Ayhan, Hv. Uçk. Bkm. Alb. Mustafa Özkan ve Emekli Hv. Uçk. Kd. Albay C. Nadir Sayın da görev yapıyor.

FİTRE, ZEKAT VE DERİ TOPLAMAYA YARDIM ET, KURSA KATIL

THK’nın, Selçuk Efes Eğitim Merkezi’nde yamaç paraşüt başlangıç kursuna katılmaya hak kazanan kişileri belirleme esasları hayli dikkat çekici. THK’nın, resmi internet sitesinde yer alan “Talep Makamlarınca Kursiyer Belirleme Esasları”ndan biri de şu: “THK Şube Başkanlıkları tarafından; kurban derisi ve fitre-zekat toplama faaliyetlerinde yardımcı istekliler arasından yapılacaktır.”


haberakit.com


Konular