MEDYA İÇKİYİ ÖZENDİRİYOR

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar, medyanın içki reklamı yaparak gelecek nesillerin kötü alışkanlıklar kazanmasına sebep olduğunu söyledi.

"MADDE BAĞIMLILIĞININ
ÖNÜNE EĞİTİMLE GEÇİLİR"

Diyarbakır, Batman ve Mardin Eczacılar Odaları ortaklaşa 'Çocuklarda Madde Bağımlılığı ve Eczacıların Rolü' konulu bir panel düzenledi. Kültür Sarayı Konferans Salonu'nda yapılan panelde konuşan Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar, madde bağımlılığının önüne ancak küçük yaşlarda verilecek eğitimle geçilebileceğini belirtti. Madde bağımlılarının tedaviyi kendilerinin istemesi halinde olumlu sonuç alınacağına dikkat çeken Demirdamar, eczanelerin doktor tavsiyesi olmadan ilaç vermemesi gerektiğini ifade etti.

"DİZİ VE FİLMLERDE İÇKİ
SAHNELERİ KÖTÜ ÖRNEK"

Çevresel etkiden dolayı insanların kötü alışkanlıklar kazandığını dile getiren Demirdamar, "Medya içkiye fazla yer veriyor. Dizilerin ve filmlerin her sahnesinde içki, sigara var. Bu da küçük yaştaki çocuklara kötü örnek oluyor. Bir dönem bununla ilgili çok mücadele verdik. Fakat başaramadık. 3-4 Milli Eğitim Bakanı ile görüştük. Okullarda eğitim başlatalım dedik. Ancak okul yöneticileri buna karşı çıktı. Çünkü yöneticiler hiçbir veli, madde kullanılıyor denilen okula çocuğunu yollamaz dediler. Yaptığımız girişimler sonucu ancak kapalı alanlarda sigara içimi ile reklamlarının yapılmasını yasaklatabildik. Avrupa'da madde bağımlılığını önlemek için ilkokuldan itibaren eğitim verilmeye başlanıyor. Bizim de bu işi başlatmamız şart" dedi.

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi'nden Doç. Dr. Kültekin Ögel ise, madde kullanımının birey, çevre ve aile gibi etkenlerin birbirini etkilemesi sonucu ortaya çıktığını vurguladı. Her sosyo ekonomik yapıya göre bir maddenin mevcut olduğuna dikkat çeken Ögel, herkese ve her keseye göre piyasada kullanılacak maddenin bulunduğunu belirtti.


1 yorum

reklamlar

sorun yok.

09.05.2007 - eylül2011

Konular