"Web" ya da "örümcek ağı"

WWW ya da WB veya Web. İnternetle ilgilenmeyenler dahi artık bu harflere âşinadır diye düşünüyorum. Günümüz bilgi-iletişim dünyasının "üç yapışık kardeşleri" olan bu üç "w"nin açılımı: World Wide Web. "Küresel, dağınık ağ" sistemi anlamına gelen bu harflerin üçüncüsünün simgelediği "web" sözcüğünün anlamı ise "örümcek ağı".
World Wıde Web, aslında "hiper ortam"da, daha sükseli ifadesiyle "hiper uzayda yer alan "hiper metin"leri, elektronik iletişim aygıtlarıyla ihtiyaçlısına ulaştıran geniş, dağınık ve küresel bir bilgi alış-veriş sistemidir.




Bu sistem sayesinde, insan havsalasının almayacağı büyüklükte bilgi, ses ve görüntü, her saniye dünyanın her köşesi arasında oradan oraya intikal edip durmaktadır. Daha şimdiden, bu "gelişme"ye bakıp, 21. yüzyılın iletişim ve internet yüzyılı olacağını ilan edenler, kendilerince pek de haksız sayılmazlar.




Klasik "zaman" ve "mekan" anlayışlarını kökünden sarsan "internet", şimdiden dünyanın her yanında kendilerine bağlı onmilyonlarca ana bilgisayarı bulunan onbinlerce internet ağıyla, ABD'nin öncülüğünde yürürlüğe konulan Yeni Dünya Düzeni'nin elektronik keşif kolluğu işlerini üstlenmiş görünüyor.





Yeni Dünya Düzeni adıyla pazarlanan tek kutuplu egosantrik, bencil, çıkarcı, tek kültürlü sistemin tek arzusu, "nâ-mahrem" eli değmemiş hiçbir harîm-i ismet bırakmamacasına "küreselleşmek".





"Globalizasyon" da dedikleri "küreselleşme"ye internetin katkısını küçümsememekle birlikte, ayni interneti dünyaya dayatılan hakim kültürü durduracak, ona haddini bildirecek olumlu bir imkan olarak da değerlendirmek mümkün müdür?




Bendeniz, bu sorunun, üzerinde düşünülmeye değer bir soru olduğuna inanıyor, fakat cevapların aceleye getirilmeden, dingin bir kafayla verilmesinin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Verilmesi muhtemel cevaplar, mutlaka "teknoloji", "ilerleme", "akıl", "mutluluk", "insan", "aydınlanma" vs. gibi ana kavramları paradigma temelinde yeniden sorgulayarak verilmeli.




Batı'nın içini doldurduğu "gelişme", "ilerleme", "aydınlanma", "küreselleşme" gibi kavramların da, tıpkı oldukça gösterişli ve ilk bakana "yararlı" gelen bir sistemle yalnızca bilgi değil bilgiyi katleden virüsü de taşıyan internet gibi, birçok "ölüm virüsü" taşıyıp taşımadığı da sorgulanmalı.




İnsanların hücrelerine, kromozomlarına zerkedilen kimlik ve kişilik virüsünün temizlenmesinin 26 Nisan virüsünün temizlenmesi kadar kolay olmayacağı da akıldan çıkarılmamalı. Bu problem "teknolojinin nimetlerinden yararlanmamalı mı - yararlanmalı mı?" muhabbetlerinin çok ötesinde bir problemdir. Dahası, insanın yeryüzündeki varoluşu ne ile "anlamlandırlığıyla" ilgili bir problemdir.




"Web" "örümcek yuvası" anlamına geliyordu, değil mi?




Nasıl oldu da unuttuk Kur'an'ın şu uyarısını:




"Allah'tan başkalarını sığınak kabul edenlerin durumu, kendisine ağ ören örümceğin durumu gibidir; çünkü sığınakların en zayıfı örümcek ağıdır, keşke bunu anlasalardı!.."

MUSTAFA İSLAMOĞLU


Konular