Namaz Her Müslümanın Üzerine Borç ve Zimmettir

Namaz ibadeti müminler için hoş, güzel, şirin, yüksek, aziz ve leziz, makul ve münasib bir vazife, bir hizmet, bir ubûdiyet, bir ciddî hakikat olduğu gibi
her müslümanın üzerine belirli zamanlarda farz kılınmış ve geciktirmeden ve bekletmeden vaktinde ve zamanında ödemesi gereken borç ve üzerinden düşmeyecek bir zimmettir.Nasıl ki belirli bir mal karşılığı para karşılığı ya da hizmet karşılığı borçlanan insanlar borçlarını ödeme de lakayt davranıp ödeme noktasında umursamaz davranıp sanki borcu yokmuş gibi davranınca alacaklı taraf tarafından borcunu tahsil yoluna gidilir.Gerekirse icraya bile verilir.Öylede cenabı hakkın insana vermiş vermiş olduğu had ve hesaba gelmeyen nimetler olan göz, kulak, ayak, akıl ,kalp, sevgi, muhabbet, mal ,mülk, evlat ve öteki sayılmayacak nimetlerinde bir hesabı bedeli karşılığı olacağı için insan bu hadsiz nimetlere karşı rabbine karşı borçlu duruma düştüğü için bu borcunun karşılığı olarak insandan ibadet istenmiştir.

Eğer insandan nimetlerin karşılığı için farklı ücretler istenilmiş olsaydı insanlar bu kadar nimetlerin karşılığı maddi paralar ile karşılayamazdı. Karşılayacak parası malı olmazdı. O nimetlerin bedelini ödemekten aciz kalırdı. Bu acziyet fakrıyatından dolayı cenabı hak insanların ruhlarına ağır gelmeyecek bedenlerini sıkmayacak olan namaz ibadetini emretmiştir. Hadsiz nimetlere karşılık hanesine borç olarak günde beş defa ibadeti emretmiş verdiği nimetlerin karşılığını cüzi bile olsa ibadet ile ödemeyi takdir etmiştir.

Belirli vakitlerde ve zaman dilimlerinde müslümanların üzerine borç olan namaz adeta kulların üzerine ölüm ile zimmetlenmiş bir kulluk malıdır. Bu kulluk malı olan ibadeti cenabı hak delilik ölüm ve baygınlık hali dışında insana üzerinden düşürmemiştir. Ancak bunlar vaki olduğu zaman bu ibadet insanın üzerinden kalkar. Ve mesuliyeti biter.

Evet had ve hesaba gelmeyecek olan nimetlerin karşılığı olmadığı halde keremi mutlakın insanlara namaz ücreti ile ödemi kolaylığı gösterdiği namaz ibadetini yapan onu kılan borcunu ödeyip borcu olmadan gönül rahatlığı ile gözü arkada kalmadan bu dünyadan giderse o alemde rahat edip üzerinden bu borcu düşürmüş olacaktır. Ama namaz borcunu ödemeyen onu kılarak borcunu iade edemeyen ve üzerine zimmetlenmiş namazı kaybedip kılmayıp zimmeti üzerinden atanlar için ahrette ödenmemiş borcunun karşılığı olarak cezaya ve azap icrasına maruz kalabileceği gibi üzerindeki namaz zimmetini düşürmenin cezası olarak da yine cezaya müstehak olabilme tehlikesi yüzde doksan dokuzdur.

Acaba başkalarına borcu olduğu zaman uykusu gelmeyen, ödeyemediği zaman icraya verileceğini düşünüp korkan , evine haciz gelir korkusu taşırken; veya kendisine zimmet edilen bir malı koruyamayarak kaybettiği zaman bu malı kaybetmenin cezasını çekebileceğini düşünürken ve dünyevi bir borç ve zimmet için bu kadar korkarken; Neden üzerine borç olan ve zimmet edilen namazı kılmadığı ona sahip çıkmadığı zaman cehenneme düşme tehlikesinden korkmaz ve namaz borcunu bir an önce ödeyip borçsuz harçsız ahirete gitme tasası taşımaz.

Halbu ki ödenmesi en kolay olan ve üzerinde taşınması en basit bir zimmet olan namazı kılmak insanı ahirete borçsuz götürürken, borcunu ödemeyip umursamayan insan ise kabire borçlu gideceği için hadisin deyimiyle borçlu ölen kabirde hapis edilir sıkıntısına maruz kalacaktır.

Hem namaz insana emanet ve teslim edilen en güzel bir hakikatli zimmettir.Hem de ödenmesi kolay ve insanı sıkmayan ve rahatsızlık vermeyen boğmayan bir borçtur.Esnek ödemi palanı ile dünyalık borçlardan daha kolay ödenen namaz borcu her ödendiği zaman insanın üzerinden bir yük kalkarken ödemediği zaman ise üzerine bir namaz vakti için katlamalı olarak 70 bin ahret senesi ile borç yükü binmekte ve ödenmesi çok zor müşkülatlı hale gelmektedir.

Ezanlar sizi borcunuza ödemeye çağırıp uyardığı zaman güzelce abdestinizi alın ve borcunuza ödemek için kıyama durun. Ve işiniz bittiği zaman Allaha borcunuzu namaz ile ödediğiniz de ne kadar rahatladığınızı üzerinizden bir yükün kalktığını hissedeceksiniz.Borç ödemek hiç bu kadar kolay olmamıştı diyeceksiniz.Vesselam


Konular